Krkonošská staročeská sekanina
Suroviny
- 300 g Žemle tuková
 - 300 g Vepřový bok uzený
 - 500 g Vepřové nožičky
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 3 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 6 stroužek Česnek
 - 2.5 l Voda pitná
 - 5 dl Mléko plnotučné
 - 2 dl Masový vývar
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 813 kcal
 - Sacharidy 61 g
 - Tuky 40 g
 - Sodík 1879 mg
 - Bílkoviny 50 g
 - Uhlovodany 10 g
 - Cholesterol 163.6 mg
 - Draslík 532.2 mg
 - Vláknina 3264.8 mg
 - Vitamín A 3264.8 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8.1 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 777.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupeme 3 cibule a 6 stroužků česneku. 2 cibule pokrájíme nadrobno a 3 stroužky česneku prolisujeme.
 - 
                                2
Žemle pokrájíme na kostičky, dáme do misky a zalijeme mlékem.
 - 
                                3
Vepřový uzený bůček a uzené nožičky omyjeme a dáme do hrnce asi s 2.5 litrem vody, solí (1/2 lžíce), bobkovým listem, 3 stroužky česneku a 1 celou oloupanou cibulí. Maso vaříme pomalu přibližně 1 hodinu (i více).
 - 
                                4
Když je maso měkké, vyjmeme je z vývaru, necháme vychladnout, vykostíme. Maso i s kůžemi drobně nasekáme a dáme do mísy. Přidáme k němu namočenou žemli, cibuli, česnek, (sůl 1/4 - 1/2 lžíce), pepř a majoránku, směs dobře promícháme. Přimícháme vývar z uzeného masa (asi 1-2 dl), abychom upravili konzistenci, jako na prejt.
 - 
                                5
Masovou směs dáme do zapékací mísy, kterou jsme vymazali sádlem a sekaninu dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 200°C přibližně 30-40 minut do doby, až má zlatou kůrku.