Jáhlové knedlíky s perníkem
Suroviny
- 250 g Jáhly - loupané proso
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 200 g Perník
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 2.5 l Voda pitná
 - 5 dl Mléko plnotučné
 - 5 polévková lžíce Mouka polohrubá
 - 3 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 4 polévková lžíce Tvaroh tvrdý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 787 kcal
 - Sacharidy 106 g
 - Tuky 31 g
 - Sodík 360 mg
 - Bílkoviny 21 g
 - Uhlovodany 62 g
 - Cholesterol 165.2 mg
 - Draslík 163.6 mg
 - Vláknina 10810 mg
 - Vitamín A 10810 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 804.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Jáhly v sítu promyjeme 1 litrem vařící vody. Dáme je do hrnce, zalijeme mlékem, přidáme sůl a pomalu za častého míchání uvaříme hustou kaši.
 - 
                                2
V míse si utřeme měkké máslo (30 g) s vejci do pěny. Přimícháme postupně jáhlovou kaši a postupně přimícháváme po lžících polohrubou mouku. Dáme ji tolik, až nám vznikne tuhé těsto. Z těsta odkrajujeme lžící těsto, z kterého vytvoříme malé knedlíčky. Odkládáme je na pomoučený vál.
 - 
                                3
V hrnci si uvaříme 2,5 litru vody s lžičkou soli. Knedlíčky hážeme opatrně do vařící vody, promícháme a vaříme je přibližně 5 minut. Po 5 minutách vyjmeme jeden knedlíček, rozkrojíme a tak zjistíme, jestli je dostatečně uvařený.
 - 
                                4
Uvařené knedlíčky vyjmeme děrovanou naběračkou, dáme na talíře, posypeme moučkovým cukrem s vanilkou, nastrouhaným perníkem, rozdrobíme na každou porci vrchovatou lžíci tvrdého tvarohu a přelijeme každou porci 2 lžícemi rozpuštěného másla.