Neplněné buchty s borůvkovou omáčkou
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
 - 150 g Cukr krupice
 - 20 g Droždí
 - 20 g Cukr vanilka
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Skořice mletá
 - 0.5 l Kompot borůvkový
 - 0.5 l Mléko polotučné
 - 2 dl Voda pitná
 - 0.5 kg Mouka pšeničná hladká
 - 2 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 2 polévková lžíce Solamyl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 695 kcal
 - Sacharidy 116 g
 - Tuky 20 g
 - Sodík 176 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 52 g
 - Cholesterol 73.2 mg
 - Draslík 133.6 mg
 - Vláknina 2893.2 mg
 - Vitamín A 2893.2 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.9 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 23.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V misce smícháme droždí s 1 lžící cukru. V hrnku ohřejeme 2,5 dl mléka a rozpustíme v něm 75 gramů másla.
 - 
                                2
Ve větší míse smícháme mouku, vajíčko, 60 gramů krupicového cukru, vanilkový cukr a sůl, přidáme připravené droždí, přilijeme mléko s máslem a vypracujeme hladké těsto, které necháme 15 minut na teplém místě kynout. Pak znovu důkladně prohněteme a necháme kynout dalších 15 minut.
 - 
                                3
Zapékací mísu nebo pekáč vymažeme a vysypeme strouhankou.
 - 
                                4
Z vykynutého těsta vytvoříme váleček, který rozkrájíme na 16 stejných částí, které zakulatíme, naskládáme do formy a necháme znovu 15 minut kynout.
 - 
                                5
Zbylé mléko přihřejeme, rozpustíme v něm zbylé máslo, přimícháme 25 gramů cukru, směsí potřeme buchty a pečeme je 30 minut v troubě, předehřáté na 200 stupňů.
 - 
                                6
Borůvkový kompot slijeme, šťávu zachytíme a borůvky necháme v cedníku okapat. Polovinu šťávy smícháme se Solamylem, polovinu v hrnku promícháme se skořicí a zbylým krupicovým cukrem, necháme přejít varem, přilijeme zahuštěnou část šťávy, přisypeme borůvky a důkladně promícháme. Již nevaříme. V případě potřeby šťávu naředíme vodou.
 - 
                                7
Upečené buchty rozdělíme ještě teplé na servírovací talíře, posypeme moučkovým cukrem a podáváme s připravenou teplou borůvkovou omáčkou.