Krakonošovy knedlíky s uzeným masem
Suroviny
- 400 g Uzené maso vařené
 - 60 g Slanina vepřová
 - 300 g Mouka pšeničná hrubá
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Cibule
 - 3 ks Cibule
 - 6 ks Rohlíky bílé
 - 4 l Voda pitná
 - 2 dl Mléko polotučné
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 0.18 polévková lžíce Sádlo škvařené
 - 0.18 polévková lžíce Sádlo škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1190 kcal
 - Sacharidy 107 g
 - Tuky 70 g
 - Sodík 849 mg
 - Bílkoviny 23 g
 - Uhlovodany 12 g
 - Cholesterol 16.2 mg
 - Draslík 231.9 mg
 - Vláknina 13691.2 mg
 - Vitamín A 13691.2 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 13 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Rohlíky nakrájené na kostičky osmažíme dozlatova v teflonové pánvi nasucho. Poté je dáme do mísy, promícháme s moukou, kypřícím práškem a vlahým mlékem. Očištěné cibule nakrájíme nadrobno. Omytou petrželku drobně posekáme. Slaninu pokrájíme na malé kostičky, uzené maso na kostičky o něco větší jako slaninu.
 - 
                                2
V pánvi rozpustíme sádlo, přidáme k němu slaninu a když začne zlátnout, přidáme cibuli a vše osmažíme dozlatova. Celou směs vyklopíme k rohlíkům, přidáme uzené maso, petrželku, sůl a pepř. Těsto dobře prohněteme, zakryjeme čistou utěrkou a necháme odpočinout.
 - 
                                3
V hrnci přivedeme k varu 4 litry osolené vody. Z těsta utvoříme větší kulaté knedlíky (asi jako tenisový míček). Opatrně je vkládáme do vroucí vody a pomalu vaříme 30 minut. Během vaření knedlíky občas promícháme, aby se nepřichytily ke dnu.
 - 
                                4
Během doby vaření očistíme ještě dvě cibule a pokrájíme je nadrobno. V pánvi rozpálíme sádlo, na něm cibuli osmažíme dozlatova.
 - 
                                5
Uvařené knedlíky vyjmeme děrovanou naběračkou, dáme je na talíře, ozdobíme cibulkou s omastkem a servírujeme.