Vychlazený vanilkový krém (crème brûlée)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 745 kcal
 - Sacharidy 34 g
 - Tuky 62 g
 - Sodík 29 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 30 g
 - Cholesterol 891.7 mg
 - Draslík 65.9 mg
 - Vláknina 0 mg
 - Vitamín A 0 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V misce do hladka utřeme žloutky s moučkovým cukrem.
 - 
                                2
Rozřežeme vanilkový lusk a vydlábneme semínka.
 - 
                                3
Na mírném plameni ohříváme smetanu na šlehání s vanilkovými semínky a vanilkovým luskem. Než se smetana začne vařit odstavíme a vanilkový lusk vytáhneme.
 - 
                                4
Do smetany přimícháváme utřené žloutky s cukrem, nalijeme do čtyř vymazaných ohnivzdorných misek a dáme do hlubšího pekáče s vroucí vodou, voda by měla sahat do asi poloviny výšky misek. Pečeme 30-35 minut v troubě předehřáté na 180°C (musíme dávat pozor, aby voda nezačala vařit a krém se nesrazil). Mističky vytáhneme z trouby a necháme 4-6 hodin, nebo nejlépe přes noc, v chladničce.
 - 
                                5
Povrch krému potom posypeme krystalovým a vanilkovým cukrem a na 1-2 minuty dáme na rozpálený gril, cukr vytvoří hnědou krustičku.