Francouzský jablečný koláč s mandlemi
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 540 kcal
 - Sacharidy 54 g
 - Tuky 31 g
 - Sodík 26 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 68.2 mg
 - Draslík 28.1 mg
 - Vláknina 1250 mg
 - Vitamín A 1250 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9.6 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 74.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mouku smícháme se solí a vychlazeným máslem (pouze 150 g másla, zbytek půjde na náplň) a prsty zpracujeme na drobenku.
 - 
                                2
Poté přidáme studené mléko a vejce a vypracujeme hladké těsto, z kterého vytvoříme kuličku.
 - 
                                3
Zabalíme ho do potravinářské folie a necháme půl hodiny v lednici.
 - 
                                4
Poté vyválíme na asi 4 mm tlustý plát (já válím mezi pečícími papíry) a ten přeneseme do koláčové formy.
 - 
                                5
Těsto namačkáme k okrajům koláčové formy a dno propícháme vidličkou. Zatížíme fazolemi nebo nějakou nádobou vhodnou do trouby a pečeme 10 minut na 200 °C.
 - 
                                6
Poté fazole nebo nádobu sundáme a pečeme ještě 5 minut.
 - 
                                7
Jablka kromě 4 kusů oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. Dusíme je ve třech lžících vody, 100 g másla asi 20 minut.
 - 
                                8
Poté jablka propasírujeme nebo rozmixujeme a přidáme k nim cukr a citronovou kůru a povaříme asi 5 minut. Tuto směs rozetřeme na předpečený koláč.
 - 
                                9
Jablka na ozdobu oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké měsíčky. Naskládáme je na koláč. Potřeme rozehřátou marmeládou, posypeme plátky mandlí.
 - 
                                10
Podáváme se zakysanou smetanou.