Zapečené těstoviny au gratin
Suroviny
- 50 g Slanina vepřová
 - 250 g Hovězí maso mleté
 - 250 g Cannelloni
 - 150 g Špenát mražený
 - 70 g Protlak rajčatový
 - 30 ml Sýr Parmezán
 - 6 ml Sůl
 - 6 ml Pepř černý mletý
 - 15 ml Olej rostlinný
 - 375 ml Masový vývar
 - 15 ml Smetana ke šlehání 30%
 - 15 ml Mouka pšeničná hladká
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Máslo čerstvé
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Majoránka
 - 1 ks Česnek
 - 1 ks Bazalka
 - 1 ks Sýr Čedar
 - 1 ks Oregano sušené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 890 kcal
 - Sacharidy 21 g
 - Tuky 77 g
 - Sodík 1032 mg
 - Bílkoviny 30 g
 - Uhlovodany 13 g
 - Cholesterol 214.9 mg
 - Draslík 543.1 mg
 - Vláknina 10797.5 mg
 - Vitamín A 10797.5 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8.5 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 78.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
1 stroužek česneku a 1 cibuli si oloupeme a nakrájíme. Česnek a cibuli na mírně rozpáleném oleji opékáme, dokud nejsou měkké, občas promícháme. Do směsi přidáme rozmražený špenát a za stálého míchání opékáme okolo 2 minut. Vzniklou směs vylijeme do mísy a odložíme stranou.
 - 
                                2
Na pánvi rozpustíme 1 lžíci másla, a smažíme mleté hovězí dokud nezhnědně. Maso společně s parmazánem, smetanou a vejcem přidáme ke špenátové směsi a důkladně zamícháme. Podle chuti opepříme, osolíme a přidáme nakrájené sušené oregano.
 - 
                                3
Do válečků cannelloni postupně dáváme náplň, dokud nejsou naplněné všechny.
 - 
                                4
Na pánvi s rozpáleným olivovým olejem opečeme na kostičky nakrájenou slaninu. Zbylou cibuli a stroužek česneku oloupeme a nakrájíme a přidáme ke slanině a smažíme, dokud nezměknou. Směs poprášíme 1 lžící hladké mouky a za stálého míchání opékáme ještě minutu.
 - 
                                5
Do směsi na pánvi vmícháme rajčatový protlak, posléze přidáme nakrájenou bazalku, majoránku a podle chuti osolíme a opepříme. Přilijeme masový vývar a vaříme na mírném ohni 10 minut, občas zamícháme.
 - 
                                6
Do vymazané zapékací mísy nalijeme trochu rajské omáčky. Na omáčku položíme rolky cannelloni a zalijeme zbývající omáčkou.
 - 
                                7
Zapékací mísu zasypeme nastrouhaným čedarem a vyskládáme jemnými plátky másla. Zapečeme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 30 minut. Canneloni vyndáme, jakmile se na nich vytvoří bubliny. Podáváme ihned zatepla.