Květák se sýrovo-bylinkovou strouhankou
Suroviny
- 45 g Máslo čerstvé
 - 100 g Strouhanka
 - 2 kávová lžička Citrónová šťáva
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Květák
 - 1 špetka Pepř bílý
 - 0.5 l Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Petržel kudrnka
 - 1 polévková lžíce Mandle loupané
 - 1 polévková lžíce Ořechy vlašské
 - 1 polévková lžíce Sýr Parmezán
 - 1 polévková lžíce Olej olivový
 - 4 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 456 kcal
 - Sacharidy 35 g
 - Tuky 32 g
 - Sodík 658 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 35 g
 - Cholesterol 20.7 mg
 - Draslík 1071.5 mg
 - Vláknina 15939.2 mg
 - Vitamín A 15939.2 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 163.4 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 19.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Petrželovou nať omyjeme, vodu setřepeme a pokrájíme ji hodně nadrobno. Loupané mandle a ořechy pokrájíme na menší kousky.
 - 
                                2
V pánvi rozehřejeme máslo s lžíci oleje. Na něm si osmažíme strouhanku dozlatova. Přibližně v polovině smažení přimícháme mandle a ořechy. Usmaženou strouhanku necháme mírně vychladnout, pak do ní přimícháme jemně nastrouhaný parmezán a petrželku.
 - 
                                3
Připravíme dresing: ve sklenici rozmícháme olivový olej s citrónovou šťávou, solí a bílým pepřem.
 - 
                                4
Očištěný a omytý menší květák rozebereme na růžičky, košťál odkrojíme a růžičky uvaříme v páře (v pařáku na knedlíky). Vaříme do poloměkka přibližně 7 -10 minut. Poté květák vyjmeme, odložíme do mísy, polijeme dresingem a zlehka, ale důkladně, promícháme. Každou porci na talíři posypeme strouhankou a hned podáváme.