Slepičí consommé s masem a sýrem
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 300 g Kuřecí prsa
- 200 g Mrkev kořen
- 150 g Pórek
- 200 g Sýr Gorgonzola
- 100 g Petržel kořen
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Pepř citronový
- 2 ks Cibule
- 2 špetka Sůl
- 1 l Voda pitná
- 2.5 dl Víno bílé
- 0.5 dl Víno madeira
- 1 kg Slepice
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 842 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 135 g
- Sodík 1717 mg
- Bílkoviny 90 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 283 mg
- Draslík 1278.6 mg
- Vláknina 11200.7 mg
- Vitamín A 11200.7 mg
- Vitamín B6 1.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 52 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a pokrájíme na nudličky. Dáme je do mísy, opepříme citronovým pepřem, polijeme 0,5 dl Madeiry, promícháme a marinujeme 30 minut. Sýr gorgonzolu v misce rozmícháme vidličkou. Omytou petrželku drobně pokrájíme a odložíme do misky. 
- 
                                2Jeden litr slepičího bujonu přivedeme k varu, vložíme do něj marinované maso, které pomalu vaříme 8-10 minut. Po 5 minutách vaření postupně přidáváme sýr, mícháme až do rozpuštění a dochutíme solí. Slepičí consommé s masem a sýrem podáváme posypané petrželkou. 
- 
                                3Slepičí bujon [28675]: 
- 
                                4Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 l vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl. Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak ihned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru. 
- 
                                5Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme. 
- 
                                6Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        