Lilek na italský způsob
Suroviny
- 250 g Cibule
- 125 g Sýr Parmezán
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 3 g Cukr krupice
- 120 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 300 g Mozzarella
- 60 g Mouka pšeničná hladká
- 10 g Protlak rajčatový
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 kg Lilek
- 2.96 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Bazalka
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 437 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 28 g
- Sodík 864 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 115.1 mg
- Draslík 880.2 mg
- Vláknina 23007.6 mg
- Vitamín A 23007.6 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.3 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Lilky nakrájíme na 1 cm plátky. Dáme je do cedníku, osolíme a necháme stát 30 minut. Opláchneme je vodou a osušíme ubrouskem. 
- 
                                2Plátky lilků dáme do ušlehaného vejce a pak do mouky, přebytečnou mouku setřeseme. 
- 
                                3Rozehřejeme olej a postupně smažíme dozlatova po obou stranách. Mezi várkami přidáme podle potřeby olej. Baklažány vyjmeme děrovanou lžící a osušíme je na ubrousku. 
- 
                                4Na pánvi rozehřejeme 1 lžíci oleje, přidáme cibuli a osmažíme ji. Vložíme rajčata, rajský protlak, česnek a bazalku. Podusíme do zhoustnutí. Podle chuti opepříme a osolíme a přidáme trochu cukru. 
- 
                                5Trochu omáčky nalijeme do mělké zapékací mísy, pokryjeme vrstvou osmažených baklažánů, pak vrstvou mozzarelly a parmezánu. Pokračujeme ve vrstvení a skončíme rajčatovou směsí, mozzarellou a parmezánem. 
- 
                                6Zapečeme 15-20 minut v troubě na 190 °C, až sýr lehce zezlátne. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        