Houbový páj s cibulí
Suroviny
- 700 g Žampiony čerstvé
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 200 g Tvaroh tučný
 - 250 g Listové těsto
 - 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 100 ml Víno bílé
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 0.5 ks Petržel - nať
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř bílý
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 766 kcal
 - Sacharidy 79 g
 - Tuky 39 g
 - Sodík 73 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 9 g
 - Cholesterol 148.8 mg
 - Draslík 620 mg
 - Vláknina 10200.4 mg
 - Vitamín A 10200.4 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.8 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 166.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Žampióny očistíme, cibuli oloupeme, obojí nasekáme na plátky. Ve větší pánvi rozpustíme máslo, 10 minut na něm houby i cibuli smažíme. Poté je zaprášíme moukou, dobře promícháme, přilijeme víno a minutu vše povaříme, aby se hmota spojila. Pánev odstavíme.
 - 
                                2
Tvaroh, nasekanou petrželku, sůl a pepř vmícháme do hub, hmotu dáme do nevymazané formy na pečení. Vše zakryjeme listovým těstem, okraje přitlačíme, na několika místech těsto promáčkneme.
 - 
                                3
Žloutek rozkvedláme s vodou, páj jím potřeme. Můžeme ho i ozdobně naříznout, aby měla kudy odcházet pára.
 - 
                                4
Troubu předehřejeme na 220°C, vložíme páj a pečeme 15 - 20 minut, až těsto dostane zlatohnědou barvu a náplň bublá. Podáváme horký a rovnou z formy.