Metýnka - tvarohový koláč se švestkami
Suroviny
- 50 g Hrozinky
 - 200 g Mouka pšeničná hrubá
 - 350 g Mouka polohrubá
 - 120 g Cukr moučkový
 - 120 g Hera
 - 100 g Máslo tradiční
 - 400 g Tvaroh měkký
 - 200 g Cukr krystal
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
 - 3 dl Mléko polotučné
 - 0.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 kg Švestky
 - 1 polévková lžíce Med včelí
 - 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 641 kcal
 - Sacharidy 96 g
 - Tuky 23 g
 - Sodík 30 mg
 - Bílkoviny 17 g
 - Uhlovodany 77 g
 - Cholesterol 94.6 mg
 - Draslík 373.8 mg
 - Vláknina 6969.7 mg
 - Vitamín A 6969.7 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 10 mg
 - Vitamín E 2.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve si připravíme tvarohový krém a máslovou drobenku.
 - 
                                2
Tvarohový krém připravíme tak, že do mísy dáme plnotučný měkký tvaroh, vanilku, omyté hrozinky, prášek do pečiva, vanilkový pudink (prášek) a tvaroh důkladně vymícháme se smetanou.
 - 
                                3
Do druhé misky si dáme hrubou mouku, tuhé máslo nakrájené na kousky, krystalový cukr, med a vanilkový cukr. Promícháme a pomocí prstů rozemneme všechny ingredience tak, aby se nám utvořily drobné hrudky.
 - 
                                4
Švestky omyjeme, rozpůlíme, vypeckujeme a odložíme do mísy.
 - 
                                5
Do druhé mísy si dáme prosátou polohrubou mouku s práškem do pečiva, moučkový cukr, vanilkový cukr, rozpuštěnou vlahou Heru, 2 vejce, citronovou kůru z chemicky neošetřeného citronu a 2-3 dl vlahého mléka. Vše důkladně promícháme a těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. Na těsto rozetřeme tvarohový krém, rozložíme vypeckované švestky dužinou navrch a posypeme máslovou drobenkou.
 - 
                                6
Plech s koláčem dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 180 °C přibližně 20 minut dozlatova. Vychladlý koláč nakrájíme a podáváme.