Masové kuličky s okurkovou směsí
Suroviny
- 800 g Vepřové maso mleté
 - 250 g Tvaroh měkký
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Okurka salátová
 - 1 hrst Kopr čerstvý
 - 1 hrst Pažitka
 - 1 hrst Petržel kudrnka
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 stroužek Česnek
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Olej olivový
 - 4 polévková lžíce Strouhanka
 - 5 polévková lžíce Zakysaná smetana
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 707 kcal
 - Sacharidy 15 g
 - Tuky 51 g
 - Sodík 246 mg
 - Bílkoviny 47 g
 - Uhlovodany 13 g
 - Cholesterol 154.2 mg
 - Draslík 874.1 mg
 - Vláknina 3281.2 mg
 - Vitamín A 3281.2 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 15.9 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Česnek oloupeme a prolisujeme. Pažitku a petrželku omyjeme, necháme okapat, najemno je nasekáme. Kopr omyjeme a okapaný nakrájíme najemno.
 - 
                                2
V míse smícháme mleté vepřové maso, tvaroh, strouhanku, prolisovaný česnek a část nakrájených bylinek. Z masové směsi vytvarujeme malé kuličky a naskládáme je na olejem potřený alobal, rozložený na pečicím plechu. Kuličky pečeme 20 minut v troubě, kterou jsme předehřáli na 220 stupňů.
 - 
                                3
Okurky a cibuli oloupeme a nastrouháme na jemné plátky. V pánvi rozehřejeme máslo a okurky s cibulí na něm 10 minut dusíme, potom přimícháme zakysanou smetanu, dochutíme pepřem a solí a přidáme nasekaný kopr. Směs důkladně promícháme a rozdělíme ji na servírovací talíře, posypeme zbylou petrželkou a pažitkou a podáváme s upečenými masovými kuličkami.