Domažlické velké svatební koláče
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
 - 600 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 200 g Povidla švestková
 - 60 g Droždí
 - 200 g Cukr moučkový
 - 100 g Hera
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 kávová lžička Citronová šťáva
 - 3 ks Vaječný bílek slepičí
 - 4 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 0.5 ks Cukr vanilka
 - 0.5 dl Mléko polotučné
 - 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 0.5 dl Rum
 - 0.5 dl Olej slunečnicový
 - 1 kg Tvaroh konzumní
 - 3 polévková lžíce Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Citronová kůra
 - 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
 - 1 polévková lžíce Rum
 - 5 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 3 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 4 polévková lžíce Brusinky
 - 4 polévková lžíce Hrozinky
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 483 kcal
 - Sacharidy 49 g
 - Tuky 47 g
 - Sodík 165 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 17 g
 - Cholesterol 138.6 mg
 - Draslík 98.9 mg
 - Vláknina 2224.6 mg
 - Vitamín A 2224.6 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.7 mg
 - Vitamín E 2.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 266.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V misce si připravíme kvásek: do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme 1 lžičku cukru, přidáme 1 dl vlahého mléka a necháme kvásek vykynout.
 - 
                                2
Do mísy prosejeme téměř všechnu hladkou mouku, přidáme kvásek, moučkový cukr, rozpuštěné máslo s Herou, sůl, žloutky, nastrouhanou citrónovou kůru a lžičku citrónové šťávy. Vše smícháme a těsto důkladně uhněteme. Vláčné hladké těsto poprášíme zbylou moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme minimálně 1 hodinu kynout.
 - 
                                3
Mezitím si připravíme náplně. Omyté a okapané hrozinky a brusinky dáme do misky a zalijeme je 0.5 dl rumu. Necháme je v namočené asi 20 minut. Do velké mísy dáme tvaroh, moučkový cukr, vanilkový cukr, žloutky, jemně nastrouhanou citrónovou kůru a smetanu. Tvaroh dobře vymícháme. Bílky vyšleháme na tuhý sníh a postupně je zapracujeme do tvarohu. Švestková povidla dáme do rendlíku se 3 lžícemi vody a rozehřejeme je. Rendlík s povidly odstavíme z plotny, přidáme k nim namočené rumové hrozinky s brusinkami a promícháme.
 - 
                                4
Z pečícího papíru si podle talíře vystřihneme kola, která potřeme olejem. Vykynuté těsto si rozdělíme na stejné díly, které vyválíme na velikost vystřihnutých papírových kol o síle 1.5 cm, položíme je na papírová kola. Na ně rozetřeme tvarohovou náplň tak, že nám musí zůstat minimálně 1 cm okraje koláče prázdný. Tvarohovou náplň na koláčích ozdobně potřeme povidly s hrozinkami a dáme je na plech. Koláče postupně pečeme v předehřáté troubě přibližně 20 minut při teplotě 190°C.
 - 
                                5
Před dopečením si v rendlíku ohřejeme smetanu, do které přimícháme rum a vanilkový cukr. Když upečené koláče vyjmeme z trouby, potřeme jejich okraje připravenou smetanou s rumem a náplň pokapeme a necháme vychladnout. Koláče před podáváním posypeme moučkovým cukrem.