Dort s tvarohovou náplní
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
 - 650 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 250 g Smetana 33% (šlehačka)
 - 250 g Tvaroh měkký - nízkotučný
 - 180 g Cukr krupice
 - 120 g Cukr krupice
 - 20 g Cukr vanilka
 - 40 g Cukr vanilka
 - 13 g Kypřicí prášek do pečiva
 - 180 g Cukr moučkový
 - 10 g Máta
 - 50 ml Olej slunečnicový
 - 1 kávová lžička Pomerančová kůra
 - 6 ks Vaječný bílek slepičí
 - 6 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 ks Limetka
 - 1 dl Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Med včelí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 714 kcal
 - Sacharidy 110 g
 - Tuky 24 g
 - Sodík 134 mg
 - Bílkoviny 17 g
 - Uhlovodany 61 g
 - Cholesterol 258.1 mg
 - Draslík 235.9 mg
 - Vláknina 5093.2 mg
 - Vitamín A 5093.2 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.2 mg
 - Vitamín E 2.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Máslo rozpustíme v mikrovlnné troubě a necháme mírně vychladnout. Žloutky s vanilkovým cukrem a pomerančovou kůrou metlou ušleháme do tužší pěny. Bílky vyšleháme do pěny, přidáme cukr a vyšleháme tuhý sníh, který vmícháme do žloutkové pěny. Přidáme 50 g másla, prosátou mouku, spolu s kypřícím práškem a vařečkou zlehka promícháme, ale důkladně, aby nám nezůstala na dně mouka. Připravené těsto ihned vlijeme do dortové formy, vložíme do předehřáté trouby. Při 170stupňové teplotě pečeme 35 minut.
 - 
                                2
Příprava krému: Tvaroh v misce smícháme spolu se 150 g moučkovým cukrem, citrónovou kůrou a vanilkovým cukrem. Ze smetany vyšleháme tuhou šlehačku, kterou vmícháme do tvarohu.
 - 
                                3
Upečený korpus vytáhneme z trouby, necháme vychladnout a vodorovně rozřízneme na půlku. Jednu půlku vložíme zpátky do dortové formy, kterou vymažeme olejem a vysypeme zbylým moučkovým cukrem. Potřeme polovinou připraveného krému, na krém položíme druhou půlku korpusu. Opět korpus potřeme krémem. Naplněný dort vložíme do lednice ztuhnout. Nejlépe na celou noc.
 - 
                                4
V kastrůlku svaříme vodu, přidáme med. Limetky i s kůrou nakrájíme na tenká kolečka, vložíme do vody a na mírném ohni povaříme přibližně 30 minut. Potom scedíme a necháme do druhého dne okapat a uschnout. Suché limetky naaranžujeme na povrch dortu. Ozdobíme také nasekanou voňavou mátou. Dort krájíme ostrým nožem, namočeným v teplé vodě na úhledné porce. Servírujeme na jednotlivých dezertních talířcích.