Tvarohové knedlíky s borůvkami a mákem
Suroviny
- 250 g Borůvky
 - 200 g Brambory vařené
 - 200 g Jogurt bílý
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 250 g Tvaroh jemný
 - 130 g Cukr krupice
 - 250 g Mouka polohrubá
 - 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 150 ml Víno šumivé (sekt)
 - 7 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 ks Vanilkový lusk
 - 1 špetka Sůl
 - 2 polévková lžíce Mák - semena
 - 2 polévková lžíce Cukr moučkový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 757 kcal
 - Sacharidy 87 g
 - Tuky 33 g
 - Sodík 153 mg
 - Bílkoviny 22 g
 - Uhlovodany 76 g
 - Cholesterol 492.1 mg
 - Draslík 302.3 mg
 - Vláknina 8371.7 mg
 - Vitamín A 8371.7 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.7 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 323.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na omáčku rozmixujeme očištěné borůvky, jogurt, sekt a 100g cukru.
 - 
                                2
Na knedlíky smícháme v míse vařené brambory nastrouhané najemno, 5 žloutků, máslo, sůl, zbytek cukru, tvaroh a obě mouky. Vypracujeme tužší těsto a necháme půl hodiny v chladu odpočinout.
 - 
                                3
Poté z těsta tvarujeme malé kulaté knedlíčky a povaříme asi 7min ve vodě těsně před bodem varu. Uvařené knedlíky prohodíme v rendlíku ve směsi rozehřátého másla, moučkovéhu cukru a máku.
 - 
                                4
Připravíme krém. V kastrolu rozehřejeme smetanu, přidáme zbylé vyšlehané žloutky, vanilkový cukr a semínka vanilky a za stálého míchání svaříme na hustý krém.
 - 
                                5
Knedlíky podáváme s borůvkovou omáčkou a vanilkovým krémem.