Štrůdl z tvarohového těsta
Suroviny
- 250 g Tvaroh jemný
 - 250 g Mouka polohrubá
 - 250 g Tuk rostlinný
 - 0.5 kávová lžička Skořice mletá
 - 6 ks Jablka
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 špetka Sůl
 - 5 dkg Hrozinky
 - 5 dkg Ořechy vlašské
 - 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 3 polévková lžíce Cukr krupice
 - 4 polévková lžíce Strouhanka
 - 2 polévková lžíce Cukr moučkový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 540 kcal
 - Sacharidy 65 g
 - Tuky 28 g
 - Sodík 233 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 63 g
 - Cholesterol 46.3 mg
 - Draslík 277.2 mg
 - Vláknina 9665.1 mg
 - Vitamín A 9665.1 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7.1 mg
 - Vitamín E 4.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V míse si připravíme hladké těsto z tvarohu, tuku, 2 lžiček vanilkového cukru, 2 lžic moučkového cukru, mouky a špetky soli.
 - 
                                2
Jablka oloupeme a nakrájíme na menší placaté kousky nebo nastrouháme nahrubo.
 - 
                                3
V misce si rozmícháme 3 lžíce pískového cukru se skořicí a vanilkovým cukrem.
 - 
                                4
Připravené těsto si rozdělíme na 2 díly a na pomoučeném vále vyválíme 2 delší pláty asi 2-3 mm silné a asi 30 cm dlouhé. Každý přeložíme tak, že si prostředek necháme na naplnění a přeložíme přes něj dva konce plátu. Opatrně je přendáme podélně na plech, který jsme si vyložily papírem na pečení.
 - 
                                5
Nejprve si naplníme jeden plát tak, že těsto rozevřeme, lehce posypeme strouhankou, položíme vrstvu jablek, přidáme rozinky, vlašské ořechy, pocukrujeme skořicovým cukrem a opět asi jednou lžící posypeme strouhankou, která nám vsaje šťávu z jablek. Nejprve zakryjeme jedním koncem plátu a přes něj přeložíme druhý konec. Stejným způsobem naplníme druhý plát z těsta.
 - 
                                6
Oba štrůdly potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme prudčeji asi 20-25 minut.
 - 
                                7
Po upečení vyjmeme, necháme zchladnout, pocukrujeme a můžeme podávat.