Lívance s omáčkou z čerstvých švestek
Suroviny
- 750 g Brambory
 - 50 g Hrozinky
 - 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 750 g Švestky
 - 250 g Tvaroh měkký - nízkotučný
 - 225 g Cukr krupice
 - 0.5 kávová lžička Citronová kůra
 - 1 kávová lžička Skořice mletá
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 3 ks Hřebíček
 - 1 ks Skořice celá
 - 1 špetka Sůl
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 728 kcal
 - Sacharidy 131 g
 - Tuky 18 g
 - Sodík 328 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 122 g
 - Cholesterol 146.9 mg
 - Draslík 1307.8 mg
 - Vláknina 27585 mg
 - Vitamín A 27585 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 42.1 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 24.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Brambory omyjeme a vaříme ve slupce 20-25 minut doměkka. Slijeme, horké oloupeme a prolisujeme. Necháme vychladnout. Tvaroh necháme v cedníku důkladně okapat.
 - 
                                2
Mezitím opláchneme švestky, odstraníme pecky a nakrájíme na malé kousky. Posypeme 150 g cukru, přidáme skořici a hřebíčky. Cca 30 minut necháme odstát, aby pustily šťávu. Poté přilijeme citronovou šťávu a 3-5 lžic vody. Přivedeme k varu a nezakryté zvolna cca 10 min povaříme, dokud se nezačnou švestky rozpadat. Necháme je vychladnout.
 - 
                                3
Do bramborové hmoty vmícháme tvaroh, vejce, mouku a 25 g cukru. Přidáme citronovou kůru, hrozinky, špetku soli a těsto důkladně propracujeme. Na pomoučené pracovní ploše z něj tvarujeme trojúhelníkové lívanečky o velikosti dlaně.
 - 
                                4
Ve velké pánvi rozpálíme vždy kousek másla a lívanečky na něm smažíme postupně cca 7 minut po obou stranách dozlatova. Hotové uchováme teplé v troubě předehřáté na 75 °C.
 - 
                                5
Zbylý cukr smícháme s mletou skořicí, z omáčky vyjmeme celou skořici a hřebíčky.
 - 
                                6
Lívance rozdělíme na talíře, posypeme skořicovým cukrem, doplníme švestkovou omáčkou a ihned podáváme.