Dort z tvarohového těsta s borůvkami
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
 - 20 g Cukr vanilka
 - 100 g Cukr krystal
 - 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 5 dl Borůvky
 - 0.5 kg Tvaroh měkký
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná celozrnná
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
 - 2 polévková lžíce Pšeničná krupice
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 377 kcal
 - Sacharidy 39 g
 - Tuky 17 g
 - Sodík 42 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 32 g
 - Cholesterol 142.7 mg
 - Draslík 137 mg
 - Vláknina 4267.1 mg
 - Vitamín A 4267.1 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8.1 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 19.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Borůvky pečlivě přebereme, v cedníku je důkladně propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
 - 
                                2
Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
 - 
                                3
Vajíčka rozklepneme, bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh.
 - 
                                4
V míse utřeme zbylé změklé máslo s cukrem a žloutky, přimícháme měkký tvaroh, vanilkový cukr, celozrnnou mouku smíchanou s práškem do pečiva, krupici a nakonec ještě po částech vmícháme sníh z bílků. Polovinu těsta vlijeme do dortové formy, nasypeme na něj část borůvek, zalijeme druhou polovinou těsta a nahoru rozprostřeme zbylé borůvky.
 - 
                                5
Dort pečeme přibližně 40 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů. Upečený necháme ve formě chvíli zchladnout, pak z formy vyjmeme a před krájením necháme vychladnout úplně.