Švestkové vařené buchty
Suroviny
- 200 g Máslo čerstvé
 - 600 g Mouka pšeničná hrubá
 - 800 g Švestky
 - 20 g Droždí
 - 100 g Cukr práškový s vanilkovou příchutí
 - 150 g Perník
 - 250 g Tvaroh tvrdý na strouhání
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 0.5 kávová lžička Sůl mořská
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 3 l Voda pitná
 - 2 dl Mléko plnotučné
 - 0.5 dl Mléko polotučné
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 618 kcal
 - Sacharidy 87 g
 - Tuky 22 g
 - Sodík 239 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 97.3 mg
 - Draslík 209.6 mg
 - Vláknina 5822.2 mg
 - Vitamín A 5822.2 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8.4 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 163.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Připravíme si nejdříve kvásek: do hrnečku si dáme 0.5 dl vlažného mléka, 20 g droždí s 1 lžičkou krupicového cukru a necháme v teple vzejít kvásek. Omyté čerstvé (nečervavé) švestky necháme osušit.
 - 
                                2
Do mísy si dáme 600g prosáté hrubé mouky, 1 vejce, 1 žloutek, rozpuštěné vlahé máslo (50 g), špetku soli, promícháme, přidáme kvásek a postupně plnotučné mléko 1 - 2 dl a dobře těsto zpracujeme, těsto musí být polotuhé, hladké, vláčné a nesmí se lepit na prsty. Zakryjeme ho čistým plátnem a necháme v teple vykynout přibližně 30 minut.
 - 
                                3
Do většího hrnce si dáme vařit 3 litry vody s 1/2 lžičkou mořské soli. Do jedné misky si nastrouháme perník, do druhé si připravíme hrudkovitý tvaroh a v malém kastrolku si rozpustíme máslo.
 - 
                                4
Vykynuté těsto si dáme na pomoučený vál a válečkem vyválíme plát o síle asi 2 cm. Nakrájíme rádýlkem čtverce asi 6 x 6 cm a každou švestku zabalíme (v dlaních vyválíme kuličky).
 - 
                                5
Švestkové buchty házíme do vařící vody, pomalu je promícháme, aby se nepřilepily ke dnu a vaříme postupně 2 - 3 dávky.
 - 
                                6
Když knedlíky vyplavou napovrch při mírné teplotě je vaříme podle velikosti 3 - 5 minut. Uvařené buchty vyjmeme děrovanou naběračkou z vody, dáme je na talíře, každou porci posypeme tvarohem, práškovým cukrem s vanilkovou příchutí, perníkem a polijeme rozpuštěným máslem.