Směs z plodů moře a zeleniny
Suroviny
- 500 g Mušle srdcovky
 - 500 g Mořský ďas
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 300 g Krevety tygří - loupané
 - 500 g Mušle slávky
 - 250 ml Víno bílé
 - 100 ml Smetana 16% (pochoutková)
 - 4 ks Mušle svatojakubské
 - 2 ks Šalotka
 - 1 ks Cuketa
 - 1 ks Celer řapíkatý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 0.5 ks Petržel - nať
 - 1 špetka Provensálské koření
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř cayenský
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Šafrán
 - 1 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 652 kcal
 - Sacharidy 42 g
 - Tuky 106 g
 - Sodík 652 mg
 - Bílkoviny 74 g
 - Uhlovodany 33 g
 - Cholesterol 173.7 mg
 - Draslík 1412.4 mg
 - Vláknina 4470.9 mg
 - Vitamín A 4470.9 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 21.8 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 35.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Slávky vypereme a očistíme, otevřené vyhodíme. Oloupanou cibuli a česnek nasekáme nadrobno. Slávky s cibulkou, česnekem, provensálskými bylinkami a vínem vaříme v zakrytém hrnci asi 6-8 minut. Hotové mušle vyloupeme z ulit, ty, které se neotevřou během vaření, vyhodíme. Část jich necháme v ulitě. Vývar přecedíme přes síto a dáme stranou, mušle necháme na sítu.
 - 
                                2
Mořského ďasa nakrájíme na kousky o váze asi 50 g. Jsou-li v hřebenatkách jikry, oddělíme je od svalu a dáme stranou. Maso rozpůlíme, krevety vyloupeme, zbavíme střívka, opláchneme a osušíme.
 - 
                                3
Šalotku oloupeme, mrkev oškrábeme, cuketu omyjeme a vše nakrájíme na malé kostičky. Celerový stonek očistíme, opereme a nakrájíme na tenké plátky.
 - 
                                4
V kastrolu rozehřejeme máslo a podusíme na něm zeleninu, pak přidáme kousky mořského ďasa a dusíme ještě 6 minut. Směs během dušení asi dvakrát obrátíme.
 - 
                                5
Přidáme hřebenatky, krevety a vše zalijeme vývarem z mušlí. Přilijeme smetanu, rajský protlak, šafrán, sůl, pepře a necháme 4 minuty prohřát. Minutu před koncem vaření přidáme jikry a mušle ze síta. Mušle ponechané v ulitách slouží jako ozdoba.
 - 
                                6
Podáváme posypané lístky koriandru nebo petrželky.