Polévka ze slávek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 387 kcal
 - Sacharidy 19 g
 - Tuky 67 g
 - Sodík 2299 mg
 - Bílkoviny 49 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 111 mg
 - Draslík 1284.8 mg
 - Vláknina 4087.5 mg
 - Vitamín A 4087.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 40.4 mg
 - Vitamín E 1.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 321.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Připravíme si vývar. Oloupeme půlku cibule, cibuli i mrkev omyjeme a pokrájíme. Opláchneme rybí hlavy, vhodíme je do hrnce s omytými snítkami petrželky a pokrájenou cibulí a mrkví. Přilijeme litr vody, suché bílé víno, přidáme zrnka pepře a špetku soli. Uvedeme vodu do varu a odebíráme pěnu. Vaříme vše 25-30 minut, dokud se polovina tekutiny nevyvaří, pak vývar scedíme jemným sítem.
 - 
                                2
Mezitím oloupeme cibuli, omyjeme ji, osušíme a jemně pokrájíme. Očistíme celer a rozkrojíme ho na 2-3 kusy, petrželku nasekáme.
 - 
                                3
Dobře odrhneme slávky, scedíme je a vhodíme do hrnce s trochou petrželky, celerem, cibulí, bílým vínem a špetkou pepře. Necháme je otevřít na středním plameni pod pokličkou za občasného zatřesení hrncem. Vyjmeme je, vyloupeme ze skořápek a dáme do mísy. Tekutinu z jejich vaření procedíme jemným sítem.
 - 
                                4
Uvedeme do varu rybí vývar s mlékem a tekutinou z vaření slávek, přisolíme. Je-li třeba, hojně opepříme čerstvě mletým pepřem, přidáme vyloupané měkkýše a po několika minutách podáváme hotový pokrm na stůl posypaný zbývající nasekanou petrželkou.