Salát z langust s čekankou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 3

Suroviny

  • 50 g Petržel - nať
  • 500 g Langusta
  • 125 ml Víno bílé
  • 250 ml Voda pitná
  • 125 ml Olej z pšeničných klíčků
  • 1 kávová lžička Hořčice
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Šalotka
  • 5 ks Pepř černý celý
  • 3 ks Čekanka
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 polévková lžíce Kečup
  • 2 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 2 polévková lžíce Pomerančová šťáva
  • 1 polévková lžíce Martell cognac
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 672 kcal
  • Sacharidy 18 g
  • Tuky 50 g
  • Sodík 287 mg
  • Bílkoviny 31 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 427.3 mg
  • Draslík 933.6 mg
  • Vláknina 4835 mg
  • Vitamín A 4835 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 41.9 mg
  • Vitamín E 6.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si majonézu: Do misky vlijeme žloutky, přidáme hořčici, osolíme a opepříme, přilijeme citronovou šťávu. Kuchyňským robotem s metlami ušleháme dohladka. Potom po troškách postupně přiléváme olej z pšeničných klíčků a zašleháváme ho do hmoty. Šleháme, až vznikne hustý krém. Všleháme ještě koňak, kečup, pomerančovou šťávu a smetanu. Do majonézy vmícháme ještě nadrobno nasekanou petrželku.

  • 2

    Salát: Do hrnce vlijeme bílé víno a vodu. Oloupeme šalotku a nasekáme ji nadrobno. Do směsi vody s vínem vložíme bobkový list a langusty a 10 minut pomalu vaříme.

  • 3

    Čekanku omyjeme a rozebereme na jednotlivé listy. Několik větších listů si odložíme stranou, zbytek pokrájíme na nudličky. Velké listy rozložíme na míse.

  • 4

    Langusty vyloupeme z krunýřů a rozložíme je na čekankové listy. Osolíme a opepříme langusty, pak je přelijeme hotovou majonézou a podáváme.

Komentáře k receptu