Mušle na červeném víně
Suroviny
- 1500 g Mušle slávky
- 280 ml Víno červené
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Bobkový list
- 1 ks Citrony
- 1 hrst Mouka pšeničná
- 1 špetka Pepř cayenský
- 1 špetka Cukr krupice
- 4 stroužek Česnek
- 6 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 6 polévková lžíce Ocet vinný
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 490 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 18 g
- Sodík 1272 mg
- Bílkoviny 46 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 105 mg
- Draslík 1377.1 mg
- Vláknina 3682.2 mg
- Vitamín A 3682.2 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 56.2 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mušle důkladně vydrhneme, vyjmeme všechny s rozbitými ulitami nebo ty, které se na poklep nezavřou. Namočíme asi na 30 minut do vody s hrstí mouky.
-
2
Víno nalijeme do hrnce, přivedeme k varu, vsypeme mušle a za stálého míchání vaříme asi 5 minut, dokud se mušle neotevřou. Odstraníme všechny, které zůstanou zavřené.
-
3
Na pánvi rozpálíme olej a na mírném plameni osmahneme nasekaný česnek dohněda. Přidáme bobkový list, tymián, ocet, papriku, citrónovou šťávu a kůru, sůl, pepř a kajenský pepř. Zalijeme vínem, dle chuti osladíme a přivedeme k varu. Vyvaříme asi na 180 ml, dáme vychladnout.
-
4
Mušle vyjmeme z ulit a přidáme do směsi, zamícháme, aby byly všechny pokryté. Zakryjeme a dáme vychladit nejméně na 2 hodiny. Před podáváním necháme asi 30 minut při pokojové teplotě. Posypeme petrželkou.