Rybí polévka s těstovinami
Suroviny
- 120 g Těstoviny konzumní
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 240 g Celer řapíkatý
- 450 g Mořský ďas
- 780 g Rybí hlavy
- 150 ml Víno bílé
- 0.25 kávová lžička Provensálské koření
- 0.25 kávová lžička Šafrán
- 1.2 ks Cibule
- 2 ks Cibule
- 0.6 ks Citrony
- 1.2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Česnek
- 1.2 ks Bobkový list
- 4.8 ks Pepř černý celý
- 18 ks Slávky nakládané
- 1.2 hrst Petržel - nať
- 1.56 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 320 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 74 g
- Sodík 639 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 81.2 mg
- Draslík 818.6 mg
- Vláknina 7407.8 mg
- Vitamín A 7407.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.7 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do většího hrnce dáme rozehřát olej, na mírném ohni opékáme na kolečka nakrájenou cibuli a nadrobno pokrájený česnek přibližně 5 minut. Zalijeme rybím vývarem, přidáme nakrájená rajčata z konzervy i se šťávou, provensálské koření, šafrán, sůl, pepř a těstoviny. Na mírném ohni vaříme zhruba 15 minut. Poté do polévky přidáme na kousky nakrájeného mořského ďasa a slávky. Opět přivedeme k varu, vaříme dalších přibližně 5 minut. Takto připravenou polévku můžeme ihned podávat.
-
2
Rybí vývar:
-
3
Do hrnce s vodou vložíme omyté hlavy z bílých ryb. Přidáme na kolečka pokrájenou cibuli, nahrubo nakrájené řapíky celeru, na kolečka krájenou mrkev, bobkový list, petrželku, černý pepř, citron na kolečka a suché bílé víno. Pozvolna vaříme přibližně 30 minut, přičemž se tvoří pěna, kterou průběžně odstraňujeme. Nakonec vývar přecedíme, můžeme jej hned použít nebo zmrazit pro pozdější použití.