Koláč s javorovým sirupem a ořechy
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1099 kcal
 - Sacharidy 88 g
 - Tuky 78 g
 - Sodík 129 mg
 - Bílkoviny 17 g
 - Uhlovodany 60 g
 - Cholesterol 323.1 mg
 - Draslík 321 mg
 - Vláknina 6057.5 mg
 - Vitamín A 6057.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.4 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 45.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Koláčovou formu vymažeme tukem.
 - 
                                2
V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté mouky, špetky soli a 55 g rozpuštěného másla. Přidáme rozšlehaný žloutek a vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj kouli a dáme ji ve fólii na 1/2 hodiny do chladničky.
 - 
                                3
Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, pokud v koláčové formě přesahuje přes okraj, těsto odkrojíme, vykrájíme z něj ozdobná srdíčka, kterými ozdobíme okraj koláče a formu s těstem dáme na 15 minut do chladničky. Poté těsto propícháme vidličkou, na dno položíme pergamenový papír a na něj fazole. V troubě předehřáté na 220°C pečeme asi 10 minut. Papír s fazolemi odstraníme a koláč pečeme ještě asi 6 minut.
 - 
                                4
V míse rozšleháme vejce s cukrem, 100 g změklého másla a javorovým sirupem. Našlehanou směs vlijeme do upečeného koláče, posypeme usekanými ořechy a při 190°C pečeme ještě asi 40 minut. Koláč necháme vychladnout a před podáváním zdobíme ušlehanou šlehačkou.