Dort s brokolicí a květákem
Suroviny
- 100 g Brokolice
 - 100 g Květák
 - 75 g Sýr Čedar
 - 175 g Mouka pšeničná hladká
 - 500 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Tymián sušený
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1 ks Cibule
 - 1 špetka Sůl
 - 1.25 dl Mléko polotučné
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 6 polévková lžíce Tuk
 - 6 polévková lžíce Vývar zeleninový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 307 kcal
 - Sacharidy 20 g
 - Tuky 23 g
 - Sodík 144 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 3 g
 - Cholesterol 30.2 mg
 - Draslík 114.9 mg
 - Vláknina 1868.3 mg
 - Vitamín A 1868.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 18.5 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vysypeme sůl a téměř všechnu mouku do misky. Přidáme mletou papriku, tymián a utřeme s tukem. Vmícháme 3 polévkové lžíce vody a vypracujeme těsto. Vyválíme ho na zbytkem mouky pomoučněném válu a přendáme do formy o průměru 18cm. Těsto obložíme pergamenovým papírem. Na papír vysypeme hrst keramzitových kuliček jako zátěž a necháme péct v předehřáté troubě 15 minut při 190 stupních. Odstraníme papír s kuličkami a formu s těstem dáme do trouby ještě na 5 minut.
 - 
                                2
V pánvi uvaříme růžičky květáku, brokolice a cibuli v mírně osolené vodě 12 minut. Poté necháme okapat a dáme stranou.
 - 
                                3
V pánvi rozpustíme máslo. Přidáme mouku a vaříme za stálého míchání asi minutu. Sundáme z ohně, vmícháme mléko a vývar a vrátíme na oheň. Přivedeme k varu, přidáme 50g sýra a osolíme a opepříme.
 - 
                                4
Lžící přemístíme květák, cibuli a brokolici na dortový korpus, přelijeme čedarovou omáčkou a posypeme nastrouhaným zbylým sýrem. Dáme na 10 minut do trouby a pečeme, než sýr začne bublat.
 - 
                                5
Ihned podáváme posypané mletou paprikou.