Barevný punčový dort
Suroviny
- 30 g Čokoláda hořká
 - 20 g Máslo čerstvé
 - 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 220 g Mouka pšeničná hrubá
 - 120 g Cukr krupice
 - 160 g Džem rybízový
 - 160 g Džem rybízový
 - 200 g Cukr moučkový
 - 300 g Cukr moučkový
 - 0.25 kávová lžička Potravinářská barva
 - 0.25 kávová lžička Potravinářská barva
 - 1 ks Citrony
 - 1 ks Pomeranče
 - 10 ks Vaječný bílek slepičí
 - 10 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Citronová kůra
 - 1 špetka Vanilka mletá
 - 0.125 l Voda pitná
 - 0.0625 l Rum
 - 0.0625 l Punč
 - 1 polévková lžíce Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Punč
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 980 kcal
 - Sacharidy 176 g
 - Tuky 18 g
 - Sodík 139 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 146 g
 - Cholesterol 621.4 mg
 - Draslík 278.3 mg
 - Vláknina 5886.1 mg
 - Vitamín A 5886.1 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 30.9 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V míse smícháme cukr se žloutky, strouhanou citronovou kůrou a vanilkou a třeme cca 25 minut. Poté přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků, mouku a zlehka promícháme.
 - 
                                2
Těsto rozdělíme na polovinu a první vlijeme do vymazané a vysypané formy. V rozehřáté troubě upečeme dozlatova. Druhou polovinu rozdělíme na tři díly. První vlijeme do jiné formy a upravíme v podobě trojúhelníku. Vedle něj upravíme stejný tvar z druhého dílu, ale těsto obarvíme 2 kapkami červeného bretonu. Do zbytku těsta zlehka vmícháme nastrouhanou čokoládu a vytvoříme rovněž trojúhelník. Barevné těsto upečeme dozlatova, necháme vychladnout a nakrájíme a kostičky.
 - 
                                3
První polovinu těsta rozkrojíme na dva plásty a potřeme džemem. Jeden plát dáme do papírem vyložené dortové formy, na něj urovnáme střídavě barevné kostičky namočené v punčovině tak, aby celá plocha byla pokrytá. Přelijeme zbytkem punčoviny a zakryjeme druhým, džemem potřeným plátem těsta. Dort položíme obráceně na suché prkénko, zatížíme a necháme odpočinout do druhého dne. Poté sejmeme formu, povrch potřeme punčovou polevou a dozdobíme zavařeným ovocem.
 - 
                                4
Na punčovinu rozmícháme cukr ve studené vodě a svaříme. Vmícháme džem a povaříme další 2 minuty. Směs necháme vychladnout a pak do ní vmícháme šťávu z pomeranče a citronu, rum a punč. V punčovině rychle namáčíme kousky těsta.
 - 
                                5
Na polevu mícháme do zhoustnutí cukr s horkou vodou, 2 kapkami červeného bretonu a dle potřeby punče.