Ořechový dezert s kiwi
Suroviny
- 50 g Marmeláda meruňková
 - 70 g Máslo čerstvé
 - 400 g Mléko zahuštěné slazené
 - 120 g Sušenky BeBe světlé jemné
 - 120 g Semínka slunečnicová loupaná
 - 2 kávová lžička Voda pitná
 - 7 ks Kiwi
 - 1 dl Citronová šťáva
 - 1 polévková lžíce Med včelí
 - 2 polévková lžíce Citronová kůra
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 903 kcal
 - Sacharidy 118 g
 - Tuky 43 g
 - Sodík 80 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 49 g
 - Cholesterol 311 mg
 - Draslík 475.6 mg
 - Vláknina 11289 mg
 - Vitamín A 11289 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 145.5 mg
 - Vitamín E 2.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 60 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Sušenky BeBe a slunečnicová loupaná semínka rozmixujeme, promícháme je s rozehřátým máslem, s 1 lžící tekutého medu a 25 g cukru a 1 lžící mouky. Směs dobře promícháme a rovnoměrné vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně, od středu, rovnoměrně vytlačíme až k okrajům. (Pokud by se těsto lepilo na prsty, obalíme si je v práškovém cukru.)
 - 
                                2
Pečeme v předehřáté troubě při 175 minut 10 minut a potom těsto necháme vychladnout.
 - 
                                3
Kiwi omyjeme, osušíme, oloupeme a nakrájíme na plátky.
 - 
                                4
V míse vymícháme slazené kondenzované mléko s nastrouhanou citrónovou kůrou a 1 dl citronové šťávy. Krém nalijeme na upečený koláč a znovu dáme do trouby péct při 175°C 10 - 15 minut. Koláč vyjmeme a necháme zchladnout. Potom plátky kiwi poskládáme v kruzích tak, že se plátky budou částečně překrývat.
 - 
                                5
Vytvoříme glazuru: meruňkové želé (marmeládu) dáme do rendlíku a pomalu zahříváme, až se rozpustí. Přimícháme 1-2 lžičky vody a džem vymícháme dohladka. Štětcem na pečení potíráme glazurou ovoce a necháme zatuhnout. Koláč potom nakrájíme a podáváme.