Slezský makový koláč
Suroviny
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 125 g Cukr krupice
 - 125 g Máslo čerstvé
 - 150 g Máslo čerstvé
 - 200 g Krupička dětská
 - 200 g Mák - semena
 - 175 g Cukr krupice
 - 100 g Tvaroh jemný
 - 50 g Mandle mleté
 - 50 g Rozinky tmavé
 - 1000 ml Mléko polotučné
 - 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 1 kávová lžička Tresť vanilková
 - 0.5 kávová lžička Tresť vanilková
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Jablka
 - 1 špetka Sůl
 - 2 polévková lžíce Cukr moučkový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 918 kcal
 - Sacharidy 105 g
 - Tuky 38 g
 - Sodík 68 mg
 - Bílkoviny 21 g
 - Uhlovodany 52 g
 - Cholesterol 145.8 mg
 - Draslík 335.7 mg
 - Vláknina 13615.8 mg
 - Vitamín A 13615.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.4 mg
 - Vitamín E 2.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 42.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V míse smícháme hladkou mouku s práškem do pečiva. Přidáme cukr, vanilkovou tresť, vejce, změklé máslo a sůl. Podle potřeby můžeme přilít trochu vody. Vypracujeme těsto a necháme chvíli odpočinout.
 - 
                                2
Na náplň svaříme v kastrůlku mléko s máslem. Postupně vmícháme krupičku, mák a zvolna povaříme za občasného zamíchání 15-20 minut. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
 - 
                                3
Potom do náplně vmícháme cukr, vanilkovou tresť, tvaroh, mleté mandle, omyté rozinky a nastrouhané jablko.
 - 
                                4
Připravené těsto rozválíme a vyložíme jím kulatou formu o průměru 28cm. Okraje těsta vytáhneme, aby vznikl okraj vysoký asi 3cm.
 - 
                                5
Makovou náplň rozprostřeme do formy na těsto a koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 1 hodinu.
 - 
                                6
Po částečném vychladnutí vyjmeme z formy a poprášíme moučkovým cukrem.
 
            
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                