Ovocný usměvavý koláč
Suroviny
- 250 g Mouka polohrubá
 - 200 g Tvaroh měkký
 - 1 kávová lžička Máslo čerstvé
 - 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 1 kávová lžička Tresť vanilková
 - 1 špetka Sůl
 - 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 0.25 kg Jablka
 - 6 polévková lžíce Cukr třtinový
 - 6 polévková lžíce Mléko polotučné
 - 2 polévková lžíce Cukr krupice
 - 6 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 2 polévková lžíce Mandle pražené solené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 483 kcal
 - Sacharidy 61 g
 - Tuky 22 g
 - Sodík 45 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 58 g
 - Cholesterol 39.5 mg
 - Draslík 145.1 mg
 - Vláknina 4681.3 mg
 - Vitamín A 4681.3 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.9 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do mísy dáme tvaroh, přilijeme mléko a olej, přidáme máslo, cukr, vanilkovou tresť a rozmixujeme. Smícháme mouku s kypřícím práškem do pečiva, solí a směs přidáváme do těsta za stálého míchání.
 - 
                                2
Pomoučníme vál a rukama těsto ještě hněteme. Poté ho zabalíme do fólie a necháme v lednici odpočinout 2 hodiny.
 - 
                                3
Poté z těsta vyválíme 5 mm silný obdélník, který přendáme na vymazaný plech. Na kousky nakrájíme jablka a poklademe je na těsto. Poté posypeme koláč praženými mandlemi, pocukrujeme a dáme péct do předehřáté trouby na 30 minut.
 - 
                                4
Upečený koláč necháme vychladnout, ušleháme šlehačku a přemístíme ji do zdobičky s kruhovým otvorem.
 - 
                                5
Na koláč vytvoříme usměvavý obličej a podáváme.