Ciabatta - italský domácí chléb
Suroviny
- 150 g Mouka chlebová
 - 20 g Droždí
 - 350 g Mouka chlebová
 - 20 g Droždí
 - 0.5 kávová lžička Cukr krupice
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 1.5 dl Voda pitná
 - 2.5 dl Voda pitná
 - 4 polévková lžíce Mléko polotučné
 - 1 polévková lžíce Olej olivový
 - 0.5 polévková lžíce Ocet vinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 247 kcal
 - Sacharidy 47 g
 - Tuky 2 g
 - Sodík 330 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 47 g
 - Cholesterol 0.3 mg
 - Draslík 208.2 mg
 - Vláknina 483.8 mg
 - Vitamín A 483.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.1 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na domácí italský chléb zvaný ciabatta nejdříve připravíme kvásek. Několik hodin dopředu si dáme do misky 150 g pšeničné chlebové mouky, 1,5 dl vlažné vody s 3-4 lžíce mléka, 0,5 lžičky cukru a 20 g droždí. Misku zakryjeme a necháme vzejít kvásek.
 - 
                                2
Do větší mísy nasypeme 350 g pšeničné chlebové mouky se solí, přidáme rozdrobené droždí (20 g), lžíci olivového oleje, 0,5 lžíce octa, drcený kmín a 1,5 lžičku soli. Vše promícháme, přidáme první vykynutý kvásek, znovu promícháme a těsto důkladně uhněteme (nejlépe rukou).
 - 
                                3
Vypracované těsto by mělo být polotuhé - spíš řidší, hladké, vláčné. Pokud by se trošku lepilo, nevadí. Těsto poprášíme moukou a zakryjeme čistým plátnem. Necháme kynout asi 3 hodiny.
 - 
                                4
Vykynuté těsto vyklopíme na dobře pomoučený vál (2-3 lžíce hladká mouka) a rozdělíme na dvě části. Každý díl opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a vysypaný moukou. Opatrně je vytáhneme do délky tak, že si předtím ruce pomoučíme. Taháme opatrně, abychom nevyhnali z těsta vzduchové bubliny. Pokud by se těsto rozlilo do stran, můžeme je podélně v polovině překlopit. Vytáhnuté těsto je ve tvaru rozpláclé veky. Obě těsta dáme na jeden plech, necháme je nezakryté ještě asi 15-20 minut kynout. Pak rozehřejeme troubu na 220°C a dospod trouby dáme hrneček s vodou. Obě ciabatty upečeme.
 - 
                                5
Chléb pečeme přibližně 30-40 minut. Můžeme jej v polovině pečení překrýt pečícím papírem. Upečený chléb má zlatohnědou kůrku a zní na poklep dutě.