Jednoduchý mazanec
Suroviny
- 10 g Droždí sušené
 - 50 g Mandle
 - 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 100 g Cukr krupice
 - 10 g Cukr vanilka
 - 30 g Hrozinky
 - 300 ml Mléko polotučné
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Citronová kůra
 - 0.25 kávová lžička Skořice mletá
 - 0.25 kávová lžička Muškátový květ
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 6 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Cukr moučkový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 393 kcal
 - Sacharidy 53 g
 - Tuky 34 g
 - Sodík 48 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 41.9 mg
 - Draslík 53.5 mg
 - Vláknina 5008.3 mg
 - Vitamín A 5008.3 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.4 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
250 ml mléka, vejce, krupicový cukr, vanilkový cukr, 4 polévkové lžíce másla, sůl, muškátový květ, skořici, téměř všechnu mouku a droždí dáme do domácí pekárny a zapneme program Těsto. Před ukončením hnětení přisypeme hrozinky, 30 g nasekaných mandlí a jemně nastrouhanou citronovou kůru. Po ukončení programu vyklopíme těsto na zbytkem mouky pomoučenou desku, jemně prohněteme, rozdělíme na dva díly a vytvarujeme bochánky. Dáme je na zbytkem másla vymazaný plech, necháme 45 minut kynout a posypeme zbylými nasekanými mandlemi. Poté pečeme v troubě při 200 stupních 5 minut, snížíme teplotu na 170 stupňů a pečeme dalších 40 minut. Po upečení hned potřeme moučkovým cukrem smíchaným se zbylým mlékem a necháme vychladnout.