Samsa, uzbecké pirožky s náplní ze skopového masa a zeleniny
Suroviny
- 300 g Skopová plec
 - 200 g Špenát listový čerstvý
 - 400 g Zakysaná smetana
 - 75 g Máslo čerstvé
 - 350 ml Olej rostlinný
 - 5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
 - 0.5 kávová lžička Nové koření celé
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 0.25 ks Celer bulvový
 - 1 ks Cibule
 - 5 stroužek Česnek
 - 3 l Voda pitná
 - 1 kg Mouka polohrubá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1103 kcal
 - Sacharidy 99 g
 - Tuky 72 g
 - Sodík 572 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 97 g
 - Cholesterol 37 mg
 - Draslík 415.9 mg
 - Vláknina 12886.5 mg
 - Vitamín A 12886.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 10 mg
 - Vitamín E 4.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve v osolené vodě s celým pepřem a novým kořením vaříme na kostky nakrájené skopové maso. Asi po 90 minutách přidáme k masu velkou mrkev pokrájenou na větší kusy a čtvrtku menšího celeru. Když je maso měkké, vývar přecedíme, maso umeleme a mrkev s celerem nakrájíme na malé kostičky. Dále na másle orestujeme cibuli, přidáme drobně nasekaný předem spařený špenát, společně opečeme, podlijeme několika lžícemi skopového vývaru a krátce podusíme.
 - 
                                2
V míse promícháme mleté maso s nakrájenou zeleninou, špenátem a prolisovaným česnekem, směs osolíme, opepříme a dobře promícháme.
 - 
                                3
Mezitím připravíme těsto z 1 kg polohrubé mouky, 500 ml vlažné vody a 2 lžiček soli. Důkladně zpracované těsto necháme asi 15 minut odpočinout, potom z něho vyválíme placky, ze kterých tvořítkem vykrájíme kolečka.
 - 
                                4
Kolečka poklademe nádivkou, pak je přehneme napůl, okraje dobře stiskneme a půlměsíce smažíme dozlatova v rozpáleném oleji.
 - 
                                5
Horkou samsu podáváme se zakysanou smetanou jako dipem.