Jablečný ořechový piškot
Suroviny
- 60 g Cukr krupice
 - 60 g Mouka pšeničná hladká
 - 180 g Ořechy vlašské
 - 500 g Jablka
 - 1 kávová lžička Voda pitná
 - 0.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 špetka Sůl
 - 3 polévková lžíce Marmeláda meruňková
 - 1 polévková lžíce Likér meruňkový
 - 1 polévková lžíce Cukr moučka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 381 kcal
 - Sacharidy 43 g
 - Tuky 22 g
 - Sodík 29 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 30 g
 - Cholesterol 81.8 mg
 - Draslík 268.3 mg
 - Vláknina 7235.2 mg
 - Vitamín A 7235.2 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.4 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 33.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Troubu předehřejeme na 200 °C, koláčovou formu vyložíme pečicím papírem.
 - 
                                2
130 g ořechů umeleme (zbytek ořechů necháme rozdělené na půlky), jablka rozkrájíme na čtvrtky, vykrojíme jádřince a oloupeme.
 - 
                                3
Vejce s vanilkou, solí a vodou šlehačem našleháme do pěny, poté přimícháme mouku smíchanou s umletými ořechy a kypřicím práškem.
 - 
                                4
Těsto vlijeme do formy, poklademe jablky, řeznou stranou dolů, mezi jablka vtiskneme půlky ořechů. Pečeme zhruba 25 minut.
 - 
                                5
Marmeládu smícháme s likérem a mírně zahřejeme. Hotový koláč potřeme rozehřátou zavařeninou a posypeme moučkovým cukrem.