Švestkové koblížky
Suroviny
- 20 kostka Cukr kostkový
 - 260 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 40 g Cukr krupice
 - 40 g Máslo čerstvé
 - 21 g Droždí
 - 60 g Cukr krupice
 - 150 g Tuk ztužený
 - 250 ml Mléko plnotučné
 - 1.5 kávová lžička Citronová kůra
 - 0.5 kávová lžička Skořice mletá
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 20 ks Švestky
 - 1 špetka Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 691 kcal
 - Sacharidy 92 g
 - Tuky 34 g
 - Sodík 179 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 58 g
 - Cholesterol 53.1 mg
 - Draslík 210.5 mg
 - Vláknina 5054.2 mg
 - Vitamín A 5054.2 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7.3 mg
 - Vitamín E 4.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 266.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do mísy prosijeme mouku (trochu odložíme na posypání válu), do důlku vlijeme droždí utřené s krupicovým cukrem a zředěné 3 lžícemi vlažného mléka. Droždí necháme vzejít, přidáme vejce rozšlehané ve zbylém vlažném mléce, přimícháme rozpuštěné máslo, ustrouhanou citronovou kůru a sůl. Vypracujeme hladké, lesklé těsto, které pod utěrkou necháme asi 45 minut na teplém místě kynout.
 - 
                                2
V mezičase omyjeme švestky, necháme okapat a vypeckujeme. Místo pecky do každé švestky vložíme kostku cukru.
 - 
                                3
Vykynuté těsto na pomoučeném vále alespoň 5 minut zpracováváme, poté přikryjeme utěrkou a necháme dalších 10 minut kynout. Poté těsto rozválíme na tenkou placku, z které vykrájíme 20 čtverců. Do každého čtverce zabalíme 1 ks švestky.
 - 
                                4
V hlubokém rendlíku rozpustíme tuk na smažení, do horkého vkládáme kobližky a smažíme, až jsou zlaté. Poté je necháme na ubrousku okapat, posypeme cukrem smíchaným se skořicí a podáváme ještě teplé.