Jahodovo-meruňkový koláč s drobenkou
Suroviny
- 300 g Mouka polohrubá
 - 200 g Cukr krupice
 - 12 ks Meruňky
 - 12 ks Jahody zahradní
 - 1 ks Kypřící prášek do pečiva
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 8 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Cukr krystal
 - 3 polévková lžíce Pšeničná mouka hrubá
 - 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 342 kcal
 - Sacharidy 57 g
 - Tuky 11 g
 - Sodík 18 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 55 g
 - Cholesterol 53.9 mg
 - Draslík 225.7 mg
 - Vláknina 5225.6 mg
 - Vitamín A 5225.6 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 14.5 mg
 - Vitamín E 3.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Čerstvé jahody a meruňky omyjeme, osušíme, meruňky přepůlíme a odstraníme pecky. Připravíme si drobenku: v míse si promícháme hrubou mouku s máslem a krystalovým cukrem, pak směs prsty smícháme tak, že se vytvoří jemná drobenka.
 - 
                                2
Troubu si zapneme na 220°C. Plech vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou.
 - 
                                3
Křehké těsto: do mísy prosejeme polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva a špetkou soli. V druhé míse si utřeme celá vejce s cukrem do pěny, k ní pak postupně přimícháme prosátou mouku a olej. Těsto vyklopíme na plech, stěrkou ho urovnáme, na plechu střídavě poklademe rozpůlené meruňky a jahody, posypeme je drobenkou a plech vložíme do středu trouby. Pečeme dozlatova přibližně 15-20 minut.
 - 
                                4
Plech s koláčem necháme vychladnout, až pak koláč nakrájíme na porce a podáváme. Dobrou chuť.