Zeleninová polévka s krupicí
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
 - 200 g Chléb celozrnný žitný
 - 100 g Kapusta hlávková
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 100 g Mrkev kořen
 - 70 g Pšeničná krupice
 - 10 g Sůl
 - 3 g Pepř černý mletý
 - 10 g Zázvor celý
 - 3 g Muškátový květ
 - 70 g Petržel kořen
 - 150 ml Mléko plnotučné
 - 1000 ml Voda pitná
 - 5 ml Polévkové koření
 - 1 ks Vejce slepičí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 370 kcal
 - Sacharidy 38 g
 - Tuky 21 g
 - Sodík 1097 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 24 g
 - Cholesterol 76.1 mg
 - Draslík 319.7 mg
 - Vláknina 9534.4 mg
 - Vitamín A 9534.4 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 43.6 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 211.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mrkev, celer a petržel očistíme a spolu s omytou kapustou nakrájíme na nudličky, zázvor nastrouháme najemno a chléb pokrájíme na kostičky.
 - 
                                2
V hrnci necháme rozpustit 50 g másla, přisypeme zeleninu a orestujeme ji. Ochutíme muškátovým květem, zázvorem, trochu promícháme a zalijeme horkou vodou. Osolíme a opepříme.
 - 
                                3
V pánvi rozehřejeme 30 gramů másla, přisypeme krupici a orestujeme ji dozlatova. Poté ji opatrně přidáme do polévky. Přilijeme mléko, v hrnku rozkvedláme vejce a pomalu ho také přilijeme do polévky a ihned rozmícháme. Povaříme a nakonec dochutíme polévkovým kořením.
 - 
                                4
Zbylé máslo rozehřejeme a osmahneme na něm kostičky chleba.
 - 
                                5
Horkou polévku rozdělíme do talířů a posypeme osmaženým chlebem.