Bramborové vařené buchty s uzeným masem
Suroviny
- 800 g Brambory
 - 100 g Slanina vepřová
 - 350 g Zelí kysané
 - 250 g Krupice dětská
 - 300 g Uzené maso vařené
 - 3 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Žemle tuková
 - 5.5 l Voda pitná
 - 0.35 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1061 kcal
 - Sacharidy 94 g
 - Tuky 62 g
 - Sodík 895 mg
 - Bílkoviny 23 g
 - Uhlovodany 79 g
 - Cholesterol 83.3 mg
 - Draslík 1142.5 mg
 - Vláknina 15025 mg
 - Vitamín A 15025 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 59.3 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyjeme a uvaříme v 1.5 dl vody brambory ve slupce. Vaříme je přibližně 20 minut, pak je scedíme, oloupeme a nastrouháme do mísy. Nakrájíme na drobno uzené vařené maso.
 - 
                                2
Žemle pokrájíme na kostičky, které v pánvi na rozpuštěném másle osmažíme dozlatova. Přidáme je k bramborům spolu s vejcem, solí a dětskou krupicí (220-250 g). Dobře uhněteme polotuhé těsto. Na pomoučeném vále vyválíme těsto na placku o síle asi 7-8 mm. Formičkou o průměru přibližně 8 cm vykrojíme kolečka. Na každou placičku těsta dáme lžíci uzeného masa a konce těsta slepíme k sobě a v dlaních vytvarujeme malé buchty.
 - 
                                3
Slaninu pokrájíme na kostičky, cibule nakrájíme nadrobno. V pánvi si rozpálíme sádlo, přidáme slaninu a vysmažíme ji na zlaté škvarky. Opatrně je vyjmeme a odložíme do misky. Na omastek dáme cibuli a osmažíme ji dozlatova.
 - 
                                4
Ve větším hrnci přivedeme k varu 3-4 litry vody s 2 lžičkami soli.
 - 
                                5
Bramborové buchty vložíme opatrně do vařící vody a vaříme je přibližně 4-6 minut. Občas promícháme, jakmile vyplavou napovrch, jednu buchtu vyjmeme, rozkrojíme - tak zjistíme jestli je dostatečně uvařená. Knedlíky vyjmeme děrovanou naběračkou, odložíme do mísy, polijeme omastkem s cibulí, slaninovými škvarky, opatrně promícháme a podáváme je s kysaným zelím.