Klášterní máslové krupicové knedlíky s pórkem
Suroviny
- 500 g Krupice dětská
 - 200 g Pórek
 - 150 g Máslo čerstvé
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Žemle tuková
 - 8 ks Vejce slepičí
 - 3 špetka Pepř černý mletý
 - 4 l Voda pitná
 - 5 dl Zeleninový vývar
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1115 kcal
 - Sacharidy 111 g
 - Tuky 57 g
 - Sodík 649 mg
 - Bílkoviny 31 g
 - Uhlovodany 96 g
 - Cholesterol 553.7 mg
 - Draslík 248.4 mg
 - Vláknina 1919.3 mg
 - Vitamín A 1919.3 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6 mg
 - Vitamín E 1.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 61.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Žemle pokrájíme na kostičky, které osmažíme do zlatova v teflonové pánvi nasucho. Poté je vložíme do velké mísy. Do misky vsypeme krupici, přelijeme vlahým rozpuštěným máslem a necháme nabobtnat. Ve větší misce dobře vyšleháme 8 vajec se lžičkou soli a pepřem, přilijeme k nim zeleninový vývar, znovu prošleháme. Touto směsí zalijeme žemle. Přidáme krupičku s máslem, promícháme a necháme odpočinout.
 - 
                                2
Mezitím očistíme a omyjeme pórek, který v pánvi na rozpáleném másle zpěníme. Jakmile trochu zchladne, přidáme ho k žemlím i s omastkem. Znovu těsto zpracujeme, dáme na pomoučený vál a rozkrájíme na 8 stejných dílů. Z každého dílu vytvoříme malou šišku knedlíku.
 - 
                                3
V hrnci přivedeme k varu 4 litry vody s 0,5 lžicí soli. Knedlíky vložíme do vroucí vody a pomalu je vaříme 15 minut, poté je s citem otočíme, vaříme dalších 15 minut.
 - 
                                4
Uvařené knedlíky vyjmeme, potřeme čerstvým máslem a podáváme.