Studený kapr po gruzínsku s ořechovou omáčkou
Suroviny
- 1800 g Kapr obecný
 - 100 g Ořechy vlašské
 - 100 ml Olej olivový
 - 250 ml Voda pitná
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 4 ks Cibule
 - 0.5 ks Citrony
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 5 ks Žemle tuková
 - 1 ks Bobkový list
 - 6 ks Pepř černý celý
 - 1 ks Petržel kořen
 - 6 stroužek Česnek
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 - 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
 - 1 polévková lžíce Ocet vinný
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 630 kcal
 - Sacharidy 33 g
 - Tuky 34 g
 - Sodík 320 mg
 - Bílkoviny 46 g
 - Uhlovodany 12 g
 - Cholesterol 148.5 mg
 - Draslík 1018 mg
 - Vláknina 7725.3 mg
 - Vitamín A 7725.3 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 40.1 mg
 - Vitamín E 1.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kapra očistíme, vykucháme, odřízneme hlavu, ploutve i ocas, vykostíme, zbavíme kůže a nakrájíme na menší porce, z hlavy uvaříme rybí vývar. Mrkev a petržel oloupeme, podélně překrojíme, cibuli oloupeme, přepůlíme.
 - 
                                2
Nakrájenou rybu vložíme do kastrolu, přidáme kořenovou zeleninu s cibulí, lžíci octa, sůl, cukr, celý pepř a bobkový list. Zalijeme vodou, přikryjeme poklicí a na mírném ohni dusíme do měkka. Dušenou rybu dáme na 2 hodiny do chladu.
 - 
                                3
Mezitím rozlouskáme vlašské ořechy, jádra umeleme s jednou na kusy nakrájenou žemlí, namočenou v rybím vývaru, prolisujeme česnek. Ořechy, žemli i česnek smícháme v míse dohromady a šleháme, v malých dávkách přidáváme za stálého šlehání olej, až získáme hustý krém. Ochutíme solí a citrónovou šťávou.
 - 
                                4
Porce studené dušené ryby položíme na servírovací talíře, přelijeme vychlazenou ořechovou omáčkou, ozdobíme kolečkem citronu a sekaným koprem. Podáváme s bílým pečivem.