Bábovka s mandlemi a oříšky
Suroviny
- 100 g Čokoláda hořká
- 250 g Máslo čerstvé
- 30 g Máslo čerstvé
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Ořechy lískové
- 180 g Cukr krupice
- 50 g Mandle mleté
- 100 g Čokoláda 70% kakao
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 kávová lžička Tresť vanilková
- 4 ks Vaječný bílek slepičí
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 5 polévková lžíce Sirup Golden
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 1019 kcal
- Sacharidy 82 g
- Tuky 71 g
- Sodík 114 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 54 g
- Cholesterol 304.1 mg
- Draslík 374.2 mg
- Vláknina 10581.3 mg
- Vitamín A 10581.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.1 mg
- Vitamín E 5.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 54.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Troubu předehřejeme na 165 °C, formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. 
- 
                                2Rozinky namočíme do rumu. Čokoládu do těsta nasekáme nahrubo, mandle umeleme, oříšky nasekáme. Bílky se solí ušleháme do pevného sněhu. Mouku promícháme s kypřicím práškem, mandlemi, oříšky a čokoládou. 
- 
                                3V míse utřeme změklé máslo s cukrem do pěny, vmícháme žloutky a alespoň 10 minut šleháme. Poté vmícháme sirup, vanilkový extrakt, okapané rozinky a směs mouky. Na závěr lehce vmícháme sníh z bílků. 
- 
                                4Těsto vlijeme do připravené formy a v předehřáté troubě pečme 60 minut. Zda je upečená poznáme tak, že vpíchneme špejli do těsta. Pokud se nelepí, je bábovka upečená. 
- 
                                5Upečenou bábovku necháme mírně zchladnout, poté ji opatrně vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. 
- 
                                6V mezičase rozpustíme, nejlépe ve vodní lázni, čokoládu na polevu a vychladlou bábovku jí přelijeme. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        