Oříškovo-makový koláč
Suroviny
- 80 g Ořechy vlašské
 - 80 g Švestky sušené
 - 80 g Mák mletý
 - 100 g Ovesné vločky
 - 0.25 kávová lžička Muškátový oříšek
 - 1 kávová lžička Skořice mletá
 - 0.5 kávová lžička Soda jedlá
 - 2 ks Banány
 - 1 ks Jablka
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Hrušky
 - 1 špetka Sůl mořská
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná celozrnná
 - 2 polévková lžíce Brusinky sušené
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 0.5 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 243 kcal
 - Sacharidy 31 g
 - Tuky 12 g
 - Sodík 71 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 31 g
 - Cholesterol 49.1 mg
 - Draslík 390.6 mg
 - Vláknina 11364.8 mg
 - Vitamín A 11364.8 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0.1 mg
 - Vitamín C 5.1 mg
 - Vitamín E 1.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dortovou formu vytřeme olejem a vysypeme moukou. Troubu si předehřejeme na 180°C.
 - 
                                2
Omyté a osušené jablko a hrušku nastrouháme do misky na jemném struhadle. Přidáme k nim zralé, vidličkou rozmačkané banány a vše promícháme tak, až vznikne ovocná kaše. Sušené nesířené švestky bez pecek a brusinky pokrájíme na drobné kousky.
 - 
                                3
V mixéru rozmixujeme ovesné vločky s vlašskými ořechy. Směs nasypeme do mísy a promícháme se špetkou soli, jedlou sodou, skořicí, muškátovým oříškem, mletým mákem a brusinkami. Pak přidáme vejce, ovocnou kaši a olej a vymícháme hladké těsto. Těsto nalijeme do připravené formy a vložíme do předehřáté trouby. Koláč pečeme dozlatova přibližně 30-35 minut. Když do něj píchneme špejlí a ta zůstane čistá, je upečený.
 - 
                                4
Koláč krájíme na porce až po vychladnutí.