Nejlepší jablkový strouhaný koláč
Suroviny
- 800 g Jablka
 - 170 g Máslo čerstvé
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 50 g Ořechy vlašské
 - 110 g Cukr krupice
 - 60 g Cukr krupice
 - 400 g Mouka polohrubá
 - 250 ml Mléko polotučné
 - 0.5 kávová lžička Citronová kůra
 - 0.5 kávová lžička Skořice mletá
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
 - 1 balení Cukr vanilka
 - 1 balení Cukr vanilka
 - 1 balení Pudink vanilkový
 - 2 polévková lžíce Rum
 - 2.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 836 kcal
 - Sacharidy 108 g
 - Tuky 41 g
 - Sodík 44 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 103 g
 - Cholesterol 170.8 mg
 - Draslík 391.3 mg
 - Vláknina 11302.2 mg
 - Vitamín A 11302.2 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.6 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 42 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dortovou formu vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme moukou.
 - 
                                2
Citronovou kůru nastrouháme, vlašské ořechy umeleme, máslo necháme změknout.
 - 
                                3
V míse promícháme mouku s kypřicím práškem, cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou, rozšlehanými vejci a změklým máslem. Vypracujeme hladké těsto. Polovinu těsta dáme ve fólii do lednice, druhou polovinu do mrazáku.
 - 
                                4
Z mléka, vanilkového cukru a pudinku uvaříme pudink, za občasného míchání necháme vychladnout.
 - 
                                5
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nastrouháme nahrubo a promícháme s cukrem, skořicí a rumem.
 - 
                                6
Polovinu těsta z lednice rozválíme, vložíme do formy, vyložíme těstem i okraje. Na těsto nalijeme pudink, na něj navrstvíme jablka a zasypeme nastrouhaným těstem z mrazáku.
 - 
                                7
Koláč pečeme v troubě předehřáté na 170 °C, až zezlátne.
 - 
                                8
Koláč podáváme vychladlý.