Nejlepší jablkový strouhaný koláč
Suroviny
- 800 g Jablka
- 170 g Máslo čerstvé
- 50 g Máslo čerstvé
- 50 g Ořechy vlašské
- 110 g Cukr krupice
- 60 g Cukr krupice
- 400 g Mouka polohrubá
- 250 ml Mléko polotučné
- 0.5 kávová lžička Citronová kůra
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 3 ks Vejce slepičí
- 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 1 balení Cukr vanilka
- 1 balení Cukr vanilka
- 1 balení Pudink vanilkový
- 2 polévková lžíce Rum
- 2.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 836 kcal
- Sacharidy 108 g
- Tuky 41 g
- Sodík 44 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 103 g
- Cholesterol 170.8 mg
- Draslík 391.3 mg
- Vláknina 11302.2 mg
- Vitamín A 11302.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.6 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 42 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Dortovou formu vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme moukou. 
- 
                                2Citronovou kůru nastrouháme, vlašské ořechy umeleme, máslo necháme změknout. 
- 
                                3V míse promícháme mouku s kypřicím práškem, cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou, rozšlehanými vejci a změklým máslem. Vypracujeme hladké těsto. Polovinu těsta dáme ve fólii do lednice, druhou polovinu do mrazáku. 
- 
                                4Z mléka, vanilkového cukru a pudinku uvaříme pudink, za občasného míchání necháme vychladnout. 
- 
                                5Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nastrouháme nahrubo a promícháme s cukrem, skořicí a rumem. 
- 
                                6Polovinu těsta z lednice rozválíme, vložíme do formy, vyložíme těstem i okraje. Na těsto nalijeme pudink, na něj navrstvíme jablka a zasypeme nastrouhaným těstem z mrazáku. 
- 
                                7Koláč pečeme v troubě předehřáté na 170 °C, až zezlátne. 
- 
                                8Koláč podáváme vychladlý. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        