Kostky čokoládovo-meruňkovo-mandlové
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
 - 80 g Meruňky
 - 375 g Mouka polohrubá
 - 80 g Cukr moučkový
 - 330 g Čokoláda hořká
 - 200 g Čokoláda na vaření
 - 1 kávová lžička Skořice mletá
 - 3 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 4 polévková lžíce Mandle
 - 5 polévková lžíce Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 109 kcal
 - Sacharidy 13 g
 - Tuky 6 g
 - Sodík 5 mg
 - Bílkoviny 2 g
 - Uhlovodany 8 g
 - Cholesterol 15.9 mg
 - Draslík 38.3 mg
 - Vláknina 1513.9 mg
 - Vitamín A 1513.9 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.1 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na menší kousky rozlámeme čokoládu, vložíme do nádoby. Přilijeme vodu, přidáme máslo. Nádobu umístíme do většího hrnce s vodou na plotně, ve vodní lázni zahříváme, až se vytvoří hladká hmota.
 - 
                                2
Vzniklou směs vlijeme do mísy, pomocí kuchyňského robotu se šlehacími metlami do ní zašleháváme postupně moučkový cukr, vanilkový cukr a mletou skořici. Poté přidáme postupně jedno po druhém vejce a stále zašleháváme.
 - 
                                3
Do misky nasypeme mouku, vmícháme prášek do pečiva. Mouku postupně sypeme do vzniklé čokoládové směsi a neustále zapracováváme šlehačem, zapnutým na nejvyšší rychlost.
 - 
                                4
Do hotové směsi nasypeme odpeckované, na menší kousky nakrájené meruňky a nadrobno nasekané mandle. Vařečkou promícháme. Část mandlí a meruněk ponecháme na posypání hotového koláče.
 - 
                                5
Připravíme plech o rozměrech 46 x 30 centimetrů a položíme na něj alobal tak, aby vyčníval ještě asi 2,5 centimetru nad okraj. Alobal vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou. Těsto vlijeme na alobal. Předehřejeme troubu na 180°C, koláč pečeme asi 25 minut.
 - 
                                6
Hotovou buchtu vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
 - 
                                7
Připravíme polevu: na menší kousky nalámeme čokoládu a vložíme ji do menšího hrnku. Ten umístíme do většího hrnce s vodou na plotně a ve vodní lázni čokoládu rozpouštíme. Tekutou čokoládou potřeme povrch koláče. Nakonec zasypeme zbytkem sekaných meruněk a mandlí. Vychladlý koláč rozkrájíme na kousky o rozměrech 5 x 5 centimetrů.