Francouzské palačinky s jablky
Suroviny
- 80 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 300 g Jablka
 - 20 g Máslo čerstvé
 - 30 g Cukr moučkový
 - 100 ml Voda pitná
 - 100 ml Mléko polotučné
 - 1 kávová lžička Cukr vanilka
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 4 cl Calvados
 - 2 polévková lžíce Rozinky tmavé
 - 0.08 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 5 polévková lžíce Víno jablečné
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 317 kcal
 - Sacharidy 42 g
 - Tuky 10 g
 - Sodík 104 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 22 g
 - Cholesterol 224.2 mg
 - Draslík 127.4 mg
 - Vláknina 4110 mg
 - Vitamín A 4110 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.5 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do misky dáme mouku, špetku soli a vanilkový cukr. Promícháme, vlijeme vejce a žloutek a metlou vymícháme v hladké těsto.
 - 
                                2
Zalijeme mlékem a minerální vodou. Znovu prošleháme dohladka. Vmícháme rozpuštěné máslo a opět promícháme. Těsto necháme hodinu odpočinout.
 - 
                                3
Omyjeme a oloupeme jablka, rozkrájíme na čtvrtiny a oddělíme jádřince. Pokrájíme jablka na tenké plátky.
 - 
                                4
Na pánvi na másle necháme zkaramelizovat curk a opečeme na něm pokrájená jablka. Zalijeme calvadosem a přidáme rozinky. Přilijeme cider. Asi 5 minut dusíme.
 - 
                                5
Na další pánvi rozpustíme máslo. Naběračkou naléváme těsto, rozlijeme po celé pánvi a po obou stranách smažíme palačinky. Poskládáme je na talíř, aby vydržely horké, vložíme je do trouby.
 - 
                                6
Směs podušených jablek rozprostřeme na palačinky, které buď na dvakrát přeložíme, nebo stočíme. Podáváme posypané moučkovým cukrem.