Sladká velikonoční vajíčka s náplní
Suroviny
- 70 g Máslo čerstvé
 - 80 g Máslo čerstvé
 - 350 g Mouka polohrubá
 - 100 g Poleva čokoládová
 - 60 g Cukr moučkový
 - 1 kávová lžička Rum
 - 2 kávová lžička Káva zrnková
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
 - 1 dl Voda pitná
 - 6 polévková lžíce Mléko plnotučné
 - 1 polévková lžíce Citronová kůra
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 629 kcal
 - Sacharidy 82 g
 - Tuky 31 g
 - Sodík 57 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 81 g
 - Cholesterol 85.8 mg
 - Draslík 374.6 mg
 - Vláknina 5921.2 mg
 - Vitamín A 5921.2 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.7 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 82.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do mísy nasypeme prosátou polohrubou mouku, Přidáme 1 vejce, 70 g másla, 1 celý sáček prášku do pečiva, nastrouhanou citrónovou kůru, 4-6 lžic mléka a vše smícháme. Těsto dáme na vál a hned zpracujeme na vláčné těsto. Vyválíme váleček asi o průměru 4 cm. Nakrájíme dílky přibližně 2 cm silné. Těsto vtlačujeme do formiček ve tvaru vajíček, které jsme vymazali máslem a vysypali polohrubou moukou. Formička musí být celá vyplněná. Pokud formičky nemáme, použijeme hlubší polévkovou lžíci. Z formičky vytvarovaná vajíčka poklademe na plech plochou stranou, který jsme vymazali olejem. (Jsou to poloviny vajíček.)
 - 
                                2
Pečeme v předehřáté troubě dorůžova při 180-190 °C přibližně 10-15 minut. Do upečených vajíček po vychladnutí vyhloubíme nožem dolík, který budeme plnit.
 - 
                                3
Vydlabané těsto z upečených vajíček, zalijeme silnou kávou (1 dl vody + 2 lžičky kávy) a 1 lžičkou rumu. V druhé misce utřeme 80 g másla s 60 g cukru s vanilkovým cukrem do pěny. Přimícháme nasáklé těsto s kávou, směs dobře promícháme a plníme vnitřky vajíček. Poloviny vajíček spojíme, polijeme polevou a po zatuhnutí polevy podáváme.