Jogurtový koláč s lesním ovocem a drobenkou
Suroviny
- 200 g Borůvky
 - 120 g Cukr třtinový
 - 300 g Jogurt bílý
 - 100 g Jahody lesní
 - 200 g Mouka celozrnná špaldová
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vanilkový lusk
 - 2 špetka Kypřící prášek do pečiva
 - 2 polévková lžíce Kokos - mletý (Kopra)
 - 6 polévková lžíce Smetana zakysaná 11%
 - 0.5 polévková lžíce Máslo
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 238 kcal
 - Sacharidy 42 g
 - Tuky 6 g
 - Sodík 32 mg
 - Bílkoviny 5 g
 - Uhlovodany 22 g
 - Cholesterol 35.5 mg
 - Draslík 107 mg
 - Vláknina 3072.9 mg
 - Vitamín A 3072.9 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.6 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Lesní ovoce - borůvky a jahody promyjeme v sítu pod tekoucí vodou a necháme je okapat.
 - 
                                2
Pak si připravíme drobenku: v míse nejdříve promícháme hrubou celozrnnou mouku s třinovým cukrem a máslem. Poté pomocí prstů směs promneme tak, že se vše spojí na jemnou drobenku. Koláčovou formu si vytřeme máslem (1/2 lžíce) a vysypeme hladkou celozrnnou moukou. Troubu si předehřejeme na 175°C.
 - 
                                3
Do mísy prosejeme hladkou celozrnnou mouku s kypřícím práškem do pečiva. Přidáme k ní bílý jogurt, zakysanou smetanu, jemný třtinový cukr, strouhaný kokos a vejce. Vanilkový lusk podélně rozřízneme ostrým nožem a všechna zrníčka seškrábneme do mouky. Směs na těsto důkladně promícháme a nalijeme do připravené koláčové formy. Povrch těsta posypeme lesním ovocem, posypeme ho drobenkou a dáme do středu trouby péct. Koláč pečeme dozlatova přibližně 35 minut . Upečený koláč poznáme podle toho, že má okraje mírně zlatohnědé, a když do těsta píchneme špejlí, zůstane čistá.
 - 
                                4
Upečený koláč necháme vychladnout, pak ho nakrájíme na porce a servírujeme.