Jahodový dort se šlehačkovým krémem
Suroviny
- 20 g Máslo čerstvé
 - 140 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 10 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 210 g Cukr moučkový
 - 30 g Cukr moučkový
 - 200 ml Voda pitná
 - 4 ks Vaječný bílek slepičí
 - 4 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 3 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Vanilka mletá
 - 1 špetka Vanilka mletá
 - 0.125 l Smetana 33% (šlehačka)
 - 0.125 l Smetana čerstvá ke šlehání
 - 0.5 kg Jahody zahradní
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 422 kcal
 - Sacharidy 52 g
 - Tuky 20 g
 - Sodík 48 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 36 g
 - Cholesterol 344.1 mg
 - Draslík 158.4 mg
 - Vláknina 3845.3 mg
 - Vitamín A 3845.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 37.1 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V míse umícháme do husté směsi cukr se žloutky a vanilkou. Přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků, citronovou šťávu a mouku.
 - 
                                2
Těsto rozetřeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy a upečeme dorůžova.
 - 
                                3
Mezitím si připravíme krém - ušleháme v kotlíku čerstvou smetanu ke šlehání s moukou, žloutky, vanilkou a cukrem. Do většího hrnce si nalijeme vodu, přivedeme ji k varu a do hrnce vložíme kotlík. Ve vzniklé horké lázni šleháme do zhoustnutí. Poté postavíme do studené lázně a opět mícháme do vychladnutí. Do studeného krému přidáme ušlehanou, oslazenou šlehačku.
 - 
                                4
Hotový dort necháme vychladnout, rozřízneme, naplníme krémem, poklademe půlkami čerstvých jahod a složíme na sebe. Povrch rovněž potřeme krémem a dozdobíme jahodami. Na chladném místě necháme ztuhnout, poté nakrájíme a podáváme.